Organik gıda efsanesi yıkıldı
Organik gıda efsanesi yıkıldı |
Organik gıdalarla normal gıdaların besin değerleri birbirine yakın çıktı.
Daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle tüketilen organik gıdalarla ilgili araştırma, sağlık dünyasında tartışma yarattı.
ABD'deki Stanford Üniversitesi'nin araştırmasına göre, organik gıdalar ile normal gıdalar arasında besin ve vitamin değerleri bakımından çok önemli bir farka rastlanmadı.
Araştırmada, organik meyve, sebze, buğday, et, yumurta ve sütün de bulunduğu 200 ürün, organik olmayan emsalleriyle karşılaştırıldı.
Bilimadamları, meyve ve sebzelerde aynı oranda vitamin, sütte ise aynı oranda protein ve yağ saptadı.
Organik gıda tüketenler ile normal gıda tüketenleri kıyaslayan çalışmaları da inceleyen araştırmacılar, organik gıdayla beslenen grubun diğer gruptakilerden daha sağlıklı olmadığı sonucuna vardı.
Organik gıdaların öne çıkan faydası ise, normal gıdalara oranla yüzde 30 oranında daha az ilaç kalıntısı taşıyor olması.
Harvard Üniversitesi'nin Halk Sağlığı Bölümü ise araştırmaya temkinli yaklaşıyor. Üniversiteden yapılan açıklamada, organik ve normal gıdalar arasında sağlık açısından bir fark olmadığını söylemek için henüz erken olduğu belirtildi.
Açıklamada, gıda ürünlerindeki ilaç kalıntısının önemine dikkat çekildi.
Alışveriş yaparken, böcek ilacı kalıntısı içermeyen ürünlerin tercih edilmesi önerildi. (trthaber)
Alışveriş yaparken, böcek ilacı kalıntısı içermeyen ürünlerin tercih edilmesi önerildi. (trthaber)