Header Ads

İstanbul'un hafızası - Bir dönemin İstanbul'u - İstanbul kadı sicilleri

İstanbul'un hafızası - Bir dönemin İstanbul'u - İstanbul kadı sicilleri
İstanbul'un hafızası - Bir dönemin İstanbul'u - İstanbul kadı sicilleri



Osmanlı Devleti’nde önemli bir yere sahip olan ve Kadı Sicilleri olarak bilinen mahkeme kayıtları, tarihin tozlu raflarından indirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin destek verdiği çalışma ile İstanbul Kadı Sicilleri, 40 ciltlik bir seri olarak yayınlandı. Başkan Kadir Topbaş, 15'inci ve 16'ıncı yüzyıl İstanbul'unu her yönüyle tanıtan eserin, "İstanbul'un hafızası" niteliğinde olduğunu söyledi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul 2012 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nin özverili bir çalışmayla oluşturduğu 40 ciltlik "İstanbul Kadı Sicilleri" kitabı, Başkan Kadir Topbaş tarafından Saraçhane Başkanlık Sarayı'nda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Tanıtım toplantısına, İstanbul 2012 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı. Başkan Kadir Topbaş yaptığı konuşmada, "Osmanlı yönetiminin ve dönemin İstanbul'unun hafızası diyebileceğimiz ve yaşamın her alanında yargıya intikal etmiş olan örnekleri, güzel bir çalışmayla güncelleştirerek günümüze aktardık. Bu güzel projeye imza atan bilim heyetine teşekkür  ediyorum"dedi.

"Bugüne de ışık tutacak"

Başkan Kadir Topbaş, proje ile Suriçi, Üsküdar, Galata ve Eyüp bölgelerinden 15. ve 16. yüzyıla ait 40 defter ortaya çıkarıldığını belirterek, "Bu defterler ile dört bölgemizin bir asrını tanıma ve değerlendirme şansına eriştik. Sicillerin tamamı taranırsa eğer, kütüphanelere sığmayacak büyüklükte bir eser külliyatı ortaya çıkar. Bu eserde, insanların problemlerine bugün de her alanda ışık tutacak çözümler var" diye konuştu.

'Dün kurulmuş bir ülke değiliz"

Başkan Kadir Topbaş, İstanbul Kadı Sicilleri Projesi'nin, istanbul Kültür Başkenti Ajansı'nın en önemli eserlerinden biri olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul'un Fethi ile dünyada yönetim anlayışında yeni bir ufuk açıldı. Fatih Sultan Mehmet'in mütevazilik ve insancıllık içeren yönetim anlayışı, dünyanın ufkunu genişletti ve yönetim fikirlerini değiştirdi. Avrupa'nın karanlık çağdan aydınlık çağa geçişini sağladı. Araştırmacılar için bir ışık, yöneticiler için de bir ufuk olacağına inanıyorum. İnanıyorum ki, yurtdışından gelen bilim adamları da bu eserden istifade edecek. Başbakanımızın söylediği gibi;'Biz dün kurulmuş bir ülke değiliz.'İşte ispatları bu eserde. Binlerce yıllık tarihi geride bırakmış büyük bir medeniyetin mensupları olarak bununla gurur duyuyoruz. Bu eserle geçmişte ne olduğumuzu ve nereye geldiğimizi görme imkanımız var. Bu değerleri genetik hafızasında taşıyan bir millet olarak bugün de dünyaya karşı sorumluluklar taşıyoruz."

"Devlet yönetiminden kültürel hayata kadar her şey bu sicillerde"

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Akif Aydın da, 40 ciltlik kitabın çok değerli ilim adamları tarafından günümüze taşındığını belirterek, "Bu 40 defterle dört bölgemizin bir asrını tanıma ve değerlendirme şansına eriştik. Bu defterler, Osmanlı Devleti'nin sosyal, siyasi, iktisadi ve kültürel tarihini içeriyor. Ayrıca sadece mahkemeye intikal etmiş hukuki ihtilaflar değil, vergi kayıtları, vakıf şartnameleri, bağış, kira, satış, ödünç gibi her türlü hukuki işlemlerde bulunuyor" dedi.

Toplantının sonunda Başkan Kadir Topbaş, Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Şekip Avdagiç, Ahmet Emre Bilgili ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bürokratları kitapla birlikte basın mensuplarına poz verdi.

İstanbul Bülteni- Aralık 2012


Blogger tarafından desteklenmektedir.