Çocuklara İsim Vermek
Çocuklara İsim Vermek |
Cenâb-ı Hakk'ın en çok sevdiği isimler, Abdullah, Abdurrahman, Abdürrahim'dir. Çocuklara bu gibi isimlerin konulması güzel olur. Esmâ-i Hüsnâ'dan Ali (Yüce), Aziz (İzzetli), Kerîm (Kerem sahibi) gibi isimler de kullanılabilir. Her ne kadar bu vasıflar kâmil mânâda Allâhü Teâlâ'ya ait ise de insanlarda da bulunabilir. Ama bunlar Abdülaziz, Abdülkerim şeklinde kullanılırsa daha güzel olur.
Çocuğa isim koyarken sağ kulağına Ezân-ı Muhammedi, sol kulağına da kamet okunur. Konulacak olan isim, çocuğa karşı üç defa tekrar edilir.
Fizikî özür, ahlâkî kusur olan isimler yerine mânâsı hoşa gidecek kelimeler seçmelidir. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bâzı isimleri değiştirmiştir. Peygamber isimleri, sahabe isimleri seçilebilir. Çocuğa Muhammed ismi verilebilir. Ama o isim söylenirken, o ismin asıl sahibi olan Resûl-i Kibriya Efendimiz'e (s.a.v.) hürmetsizlik olmaması için ecdadımız bu ismi 'Mehmed' şeklinde kullanmışlardır.
Bir adamın babasını, bir kadının kocasını ismi ile çağırması mekruh görülmüştür.
İsim olarak Ebûbekir gibi künye kullanılabilir; Ömeru'l-Faruk (Hak ile batılı birbirinden ayıran) gibi lâkap kullanılabilir. İsim seçerken alaycı, hakaret mânâsı taşıyan isimler seçilmemelidir.