Dua için bazı faziletli vakitler
Dua için bazı faziletli vakitler |
Müslüman, hiçbir gün ve geceyi duâsız geçirmemeli dua için en faziletli vakitleri, saatleri gözetmelidir.
Cuma günü birinci ezanın okunduğu vakit ve cuma günü güneş batmak üzereyken, hatibin minberde oturduğu vakit, ezanla kamet arasında, namaza durulacağı vakit, çarşamba günü öğle ile ikindi arası, her gün zeval vakti, seher vakti, cuma günü ve gecesi, receb ayının ilk gecesi, şaban ayının on beşinci, yani berât gecesi, kadir gecesi, arefe günü, bayram geceleri dua için en fazîletli vakitlerdir.
İftar anında ve kalbin yumuşadığı zaman duâ etmeyi ganimet bilmelidir. Çünkü kalbin yumuşaması Allah'ın bir rahmetidir.
Übey bin Ka'b (r.a.) Resûlullâh (s.a.v.)'in huzurunda Kur'ân-ı Kerîm okuyunca ashabın kalbleri yumuşadı. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz "Kalbleriniz yumuşadığı zaman duayı ganimet biliniz. Çünkü bu bir rahmettir." buyurdular.
Hasta ziyareti esnasında hastanın yaptığı duada makbuldür.
Hz. Ömerü'l-Fârûk (r.a.) Peygamber Efendimizin şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Hastanın yanına girdiğin zaman ona, senin için duâ etmesini söyle. Çünkü hastanın duâsı, meleklerin duası gibidir."
Kişi, ailesinden ve vatanından uzakta olduğu zaman, farz namazlardan sonra. Kur'ân-ı Kerîm hatminden sonra, İhlas Sûresi'ni okuduktan sonra ve sayıları yüze ulaşan bir Müslüman cemâati içinde duayı ganimet bilmelidir.