Header Ads

Peçevi tarihinden sigara belası

Peçevi tarihinden sigara belası
Peçevi tarihinden sigara belası

"Bin dokuz senesi hududunda İngiliz taifesi getirdiler ve bazı hastalıklara şifa olmak nâmına sattılar. Ehli keyfden bazı yârân keyfe müsaadesi vardır diye müptela oldular. Giderek ehli keyif olmayan dahi kullanır oldular. 

Hatta büyük ulemadan ve eshâbı devletten niceleri ol iptilâya uğradılar. Kahvelerde erazil ve evbaşın çok tütün içmelerinden kahveler gök duman olup içinde olanlar birbirini görmemek mertebelerine vardılar. Sokaklarda ve pazarlarda dahi lüle ellerinden düşmez oldu. Birbirinin yüzüne gözüne püf püf diye sokakları, mahalleleri dahi kokuttular. Hakkında nice yave şiirler nazmedip münasebetsizce okuttular. 



Bazı ahbap ile bir nice defa münakaşa olundu. Bunun, kötü kokusu hemen adamın bıyığını, sarığını, sırtındaki elbisesini, bilhassa içinde kullandığı evini kötü kokuttuğundan gayrî, halı ve keçe gibi evinin döşemesini yaktığı, küliyle ve artığıyla ortalığı kirlettiği, ayrıca muttasıl (peşpeşe) içildiğinden insanı işten güçten alıkoyduğu, bunun emsali nice mazarratları (kötülükleri) olduğu halde "safası ve faydası nedir?" dedikçe bir eğlencedir ve bundan gayri safâsı zevke dairdir, demekten gayri bir cevap vermeye kadir olmamışlardır. Cümleden kati nazar İstanbul'da kaç defa yangınlara sebep olmuş ve böylece yüz bin adam ol ateşte yanmış yıkılmıştır. 

Ancak forsa gemilerde vardiyalar, tütün içerek bir miktar uykuyu defederler, forsa gözcülüğüne faydası olduğu inkâr edilmez ve rutubeti dahi defedip yubuset irad eder amma, bu kadarcık fayda için bir sürü zararı yapmak akla yakın değildir. 1665 (H. 1045) senesine kadar şüyu' ve şöhreti o mertebede idi ki yazmak ve anlatmak kabil değildir."

***


— Sigara içenler yaşlanmaz! Çünkü genç ölürler.
— Sigara içen yaşlıları köpek ısıramaz! Çünkü ellerinden baston eksik olmaz.
— Sigara içenlerin evlerine hırsız giremez! Çünkü Öksürmekten sabaha kadar uyuyamazlar.

Blogger tarafından desteklenmektedir.