|
Samanyolu Galaksisi'nde imkansız yıldız çiftleri keşfedildi |
İngiliz ve Hollandalı bilim adamları, Samanyolu Galaksisi'nde yörüngeleri birbirlerine son derece yakın olduğu için "
imkansız" olarak betimlenen 4 yıldız çifti buldu.
"
Monthly Notices of the Royal Astronomical Society" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre Hawaii'de bulunan İngiltere'ye ait kızılötesi teleskobu (UKIRT) kullanan astronomlar, iki yıldızın birbirlerinin çevresinde 4 saatten daha az bir sürede döndüğü 4 ikili sistem keşfetti.
Şimdiye kadar bu tür ikiz yıldızların var olamayacağına inanan bilim adamları, birbirlerine yakın olarak ortaya çıkan iki yıldızın birleşerek daha büyük tek bir yıldız oluşturduğunu var sayıyordu. Bilim adamları, son 30 yıllık verilere dayanarak 5 saatten daha kısa yörünge süresine sahip yıldız çiftlerinin var olamayacağını iddia ediyordu.
Araştırmacılar, keşfedilen ikiz yıldızların birbirlerine çok yakın olarak ortaya çıktıklarını ve doğumlarından bu yana birbirlerinin yörüngesinde döndüklerini söyledi.
Hollanda'nın Leiden Rasathanesi'nden Bas Nefs, Güneş'ten 10 kez daha küçük, bin kez daha karanlık olan ve kırmızı cüceler olarak adlandırılan yıldızları incelerken yörünge süreleri 5 saatten daha az kırmızı cüce çiftleri keşfettiklerini açıkladı.
Nefs sözlerine şöyle devam etti:
"Bu ikiz yıldızların yörüngelerinin nasıl bu kadar kısalabildiğini henüz bilmiyoruz. Bu kısalmaya yıldız çiftlerindeki soğuk yıldızların, daha önce sanılanın tersine daha aktif olması yol açmış olabilir."
Soğuk yıldız çiftleri birbirlerinin etrafında dönerken manyetik alanlarının da biçim değiştirmiş olabileceğine işaret eden Nefs, bu tür çok güçlü manyetik etkinlikler dönen yıldızların yavaşlamasına ve birbirlerine daha da yaklaşmalarına neden olabilecğini söyledi.
İngiltere'nin Hertfordshire Üniversitesi'nden David Pinfield ise, bu yıldızların ve güçlü manyetik alanlarının Samanyolu Galaksisi'nde kırmızı cüceler çevresindeki ortamda çok büyük etkileri olabileceğine dikkat çekti.