Header Ads

ABD'nin her şeyi İsrail'in elinde; NSA topladığı bütün bilgileri İsrail'e verdi

ABD'nin her şeyi İsrail'in elinde; NSA topladığı bütün bilgileri İsrail'e verdi


NSA, topladığı bilgileri İsrail istihbaratına verdi

ABD vatandaşlarına ait telefon dinleme tutunakları ve internetteki şahsi bilgi kayıtları da dahil toplanan tüm istihbarat verilerinin, İsrail istihbaratı ile paylaşıldığı ortaya çıktı. 


Ajanslarda yer alan habere göre; ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), ABD istihbaratına ait olan bilgileri doğrudan İsrail ile paylaştığı ortaya çıktı. Guardian gazetesinin eski CIA ajanı Edward Snowden’ın sızdırdığı NSA balgelerine dayandırarak verdiği habere göre, 2009’dan bu yana son derece önemli ve gizli bilgilerin bulunduğu verileri önemli müttefiki İsrail ile paylaştığı belirtildi. ABD vatandaşlarının internet verileri, kişisel telefon kayıtlarınına bile dokunulmadan İsrail’e verildiği kaydedildi. NSA tarafından 5 sayfalık bir dokümanda NSA ile İsrail’in benzer kurumu SIGINT’in, ABD Başkanı Barack Obama’nın başkanlığa başlamasından çok az bir zaman önce anlaşma yaptığı da görülüyor. Bu anlaşmanın ilk maddesinde de ABD’nin vatandaşlarının anayasal haklarını korumak ve özel hayatı korumaya önem gösterileceği gibi bölümler yer almasına rağmen, NSA bilgilerine hiç dokunulmadan İsrail ile paylaşılması dikkatleri çekiyor.

İsteğimizden fazlasını verdik
NSA’nın kayıtlarına girmiş olan bu verilerin hiçbir eleme yapılmadan İsrail ile paylaşılmasının yanında ABD’nin yine de İsrail gibi ‘gerçek’ ittifak ülkeleri bazı sınırlamalar getirmiş olabilceği de ifade ediliyor. Üst düzey bir NSA yetkilisi bir yandan SIGINT’ın kendileri için çok önemli bir partner olduğunu ifade ederken, diğer yandan da kendilerini Ortadoğu’daki problemlere yaklaşımlarını öğrenmek için hedef aldıklarını dile getirdi. Guardian, yine bir üst düzey NSA yetkilisinin ağzından verdiği demeçte, “ İsrail ile bazen isteğimizden daha fazla paylaştık” dediğini okuyucuları ile paylaştı. Özellikle 11 Eylül 2001’deki saldırı sonrası sonrası vatandaşlarını yoğun bir izlemeye alan ABD’nin daha önce de yoğun bir şekilde bu çalışmanın içinde olduğu da ifade ediliyor.

Blogger tarafından desteklenmektedir.