Header Ads

Mars'ın atmosferi Uzay'da 'kayboldu'

Mars'ın atmosferi Uzay'da 'kayboldu'
Mars'ın atmosferi Uzay'da 'kayboldu'


ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’ın atmoferinin ‘Uzay’da kaybolduğunu’ açıkladı. Keşif aracı Curosity’nin elde ettiği yeni bulgular, çok uzun zaman önce Uzay’a kaçan büyük miktardaki gazın Kızıl Gezegen’in atmosferinin büyük kısmını alıp götürdüğünü, geriye atmosferden çok düşük bir miktar kaldığını gösterdi.

İnsanlığın gelecekte ikinci evi olacağı hayal edilen Mars’ın, uzun zaman önce atmosferini kaybettiği ortaya çıktı. Curiosity, yeni ölçümlerinde argon elementinin atmosfer neredeyse tükenmiş olduğunu tespit etti. Bu bulgu, Dünya atmosferinin sadece yüzde 1’i kalınlığında olan ve çok büyük kısmı karbondioksitten oluşan Mars atmosferinin, büyük bir kısmını kaybetmiş olduğunu ortaya koydu.

Curiosity’nin Mars Numune Analizi (SAM) deney cihazındaki sonuçları değerlendiren ekipte yer alan Sushil Atreya, “Mars’taki atmosferin kaybolmuş olduğuna dair en net delili elde ettik” ifadesini kullandı.

Space.com’un haberine göre, Curiosity, hava açıklıklarıyla Mars atmosferini SAM donanımının içine çekerek ,farklı iki argon izotopunun oranlarını ölçtü. Atom çekirdeklerindeki nötronların sayısını ölçerek analiz yapan SAM, argon-36’nın, yoğunluğu daha fazla olan argon-38’den dört kat fazla olduğunu tespit etti.

Elde edilen oranın, Güneş ve Jüpiter üzerinde yapılan argon-izotop ölçümlerine dayanarak Güneş Sistemi’nde var olan oranın çok altında kaldığı ifade edildi.

YENİ SONDAJ MAYIS’TA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen 2013 Avrupa Jeoloji Birliği Genel Meclisi’nde dün açıklanan bulgular, Mars’ın atmosferindeki hafif elementler başta olmak üzere gaz miktarının yaklaşık yüzde 90’lık kısmını uzun zaman önce Uzay’a saçtığı düşüncesini güçlendirdi.

Açıklanan bulgular arasında, Curiosity’nin yer aldığı Gale Krateri’nde REMS (Gezici robot çevresel denetleme istasyonu) cihazıyla yapılan ölçümlerinin, farklı bölgelerde farklı nemlilik değerleri gösterdiği belirtildi. Ayrıca, Kimya ve Kamera Donanımı (ChemCam) ile elde edilen sonuçlar iletildi.

ChemCam ekibinde yer alan, Fransa’nın Toulouse kentindeki Astrofizik ve Gezegen Araştırma Ensititüsü’nden Sylvestre Maurice, “Mars’ın kızıl renginin kumlarındaki demir oksitten kaynaklandığını biliyoruz... ChemCam ile Mars kumundaki karmaşık kimyasal yapıyı analiz ederek su molekülü veya hidroksil grubu şeklind olabilen hidrojeni otaya çıkarıyoruz” dedi.

Mars’ta mikrobiyolojik yaşam arayışını sürdüren Curiosity,sondaj çalışmalarına Sarıbıçak Körfezi adı verilen kayalık alanda devam edecek. Mart ayında ana ve yedek bilgisayarlarında teknik arıza yaşadığı için faaliyetlerine bir süre ara veren ancak sonra tekrar çalışmalarına dönen Curiosity, Mayıs başına tekrar hareketsiz kalacak. Bunun nedeni, 4 Nisan’da Güneş’ten saçılan radyoaktif parçacıkların 1 ay boyunca Mars ve Dünya arasındaki iletişimi bloke etmeye başlamış olması.

Curiosity, Mayıs ayının başıyla, milyarlarca yıl önce yaşam oluştuğu düşünülen Sarıbıçak Körfezi’nde yeni delikler açacak.

Kaynak: STAR GAZETESİ

09 Nisan 2013
Blogger tarafından desteklenmektedir.