Header Ads

Amerikanın halkları diktatörlerden kurtarmada en etkili yöntemi ve Hiroşima

atom bombası hiroşima
atom bombası hiroşima




Solda gördüğünüz resim Hiroshima'nın 6 Ağustos 1945'te sabah saat 8:15'te havadan çekilmiş bir görüntüsüdür. Bu fotoğraf çekildiğinde, fotoğraf kadrajına sığan alanda yaklaşık 300.000 insan yaşamakta, yeni bir güne uyanmaktaydı (ya da çoktan uyanmış, işlerine koyulmuştu).



Sağdaki fotoğrafta gördüğünüz ise, birebir aynı noktanın tam 43 saniye sonra çekilmiş fotoğrafı. Bu fotoğrafı çeken makina bu anı ölümsüzleştirdiği anda, aşağıda yaklaşık olarak 100.000 kişi çoktan ölmüştü, geri kalanı da ölümle burun burunaydı (veya ölmeyi dileyecek kadar acılı bir hayata adım atıyordu).

Aradaki 43 saniyede, Enola Gay isimli uçaktan, yerden 9470 metre yükseklikten bırakılan Little Boy (Küçük Oğlan) isimli nükleer bomba hedefi olan 600 metrelik yüksekliğe ulaştı ve en üstteki görselde gördüğünüz izleri bırakarak, Hiroshima'yı dümdüz etti.



Bomba havada patladıldığı anda etrafa 16 kiloton TNT patlayıcıya eşdeğer (67 Terajoule) enerji yayıldı. Bu enerjinin öncü dalgaları, bombayı bırakan uçağa erişene kadar Enola Gay toplamda 18.5 kilometre yol almıştı bile! Bombayı taşıyan ve koruyan kafilenin içerisinde fotoğrafları çeken Necessary Evil isimli uçak da, bu görüntüleri kaydetti.

Esasında Aioi Köprüsü hedeflenmişti, ancak planlanamayan bir yan rüzgar sebebiyle bomba 240 metre kadar hedeften saparak Shima Operasyon Kliniği'nin üzerinde patladı. 

Patlamanın etrafındaki 1.6 kilometre karelik alanda, birkaç saniye içerisinde var olan her şey eridi, öldü, parçalandı, yok oldu. Zaten ufacık olan şehrin 11 kilometre karelik alanını alevler sardı, ortalama 12 kilometre karelik bir kısmı yok oldu. Hiroshima'daki tüm binaların %69'u yıkıldı, %7 civarı da hasar gördü. 

İlk patlama sırasında 80.000 civarında insan anında öldü. Aynı anda, 70.000 civarında insan yaralandı. Bu ölenler ve yaralananlar arasında Hiroshima'da o anda bulunan tüm doktorların %90'ı, tüm hemşirelerin %93'ü bulunuyordu. Ölenlerin 20.000 civarı askerdi. 

Japonya'nın başına geleni anlaması bile yaklaşık 3 saat sürecek, keşif için gönderilen uçağın pilotunun gördüklerine ve gözlerine inanması, harap ve yanan şehrin üzerinde ancak 3 tam tur attıktan sonra mümkün olabilecekti. 

Tokyo Radyosu'nun tek cümlelik özeti, yaşananları anlatıyordu:

"Pratik olarak tüm insanlar, hayvanlar ve bitkiler, kelimenin tam anlamıyla öldü, ya da aşırı düzeyde yaralandı."

Bombanın etkisiyle 1.900 kişi kanserden ötürü öldü. 1950-2000 yılları arasındaki tüm lösemi ölümlerinin %45'i, tüm kanser ölümlerinin %11'i bomba sebebiyle oldu.

Amerika'nın hırsları sadece kendisine değil, gezegenin tamamına zarar veriyor. Bunu ve çeşitli ülkelerde daha yüzlerce katliamı yapmış, milyonlarca insanı katletmiş olan Amerika günümüzde "Halkların diktatörlerden kurtarılması""Demokrasi" ve "İnsan hakları" mücadelesi verdiği iddiasında...




Artık Amerikan rüyasını tarihin karanlık sayfalarına gömmenin ve yeniden dünyada huzur ve adaleti temin etmemizin vakti gelmedi mi
Blogger tarafından desteklenmektedir.