Header Ads

Başka bir güneş sistemi bulundu. Aynı bizim güneş sistemimiz gibi...

Başka bir güneş sistemi bulundu. Aynı bizim güneş sistemimiz gibi...
Başka bir güneş sistemi bulundu. Aynı bizim güneş sistemimiz gibi...



Avrupalı astrofizik uzmanları, Dünya'dan yaklaşık 2 bin 500 ışık yılı uzaklıkta içinde bir yıldız ve 7 gezegenin bulunduğu ikinci bir "Güneş Sistemi" keşfetti
Astrofizikçiler, Dünya ve Güneş Sistemi'ne benzer bir sistem arayışlarında önemli gelişme kaydetti. Aralarında Alman uzmanların da olduğu Avrupalı astrofizikçiler, Güneş sistemi ile aynı yapıda ikinci bir sistem tespit ettiklerini duyurdu. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi DLR, dünyadan 2 bin 500 ışık yılı uzaklıkta, içinde 7 gezegenin bulunduğu ikinci bir Güneş Sistemi'nin varlığının anlaşıldığını bildirdi. Uzmanlar ilk kez KOI-351 yıldızının etrafında, başka bir yıldızın etrafında tespit edemedikleri kadar kapsamlı bir gezegen sisteminin olduğunu belirtti. KOI-351 yıldızı ve etrafındaki 7 gezegenin, Güneş ve etrafındaki gezegenlerle aynı dizilime sahip olduğu kaydediliyor. Berlin Gezegen Araştırmaları Enstitüsü'nden Juan Cabrere, daha önce hiçbir yıldızın etrafında, KOI- 351'in etrafında olduğu gibi dünyanın kozmik sistemine benzer bir sistem keşfedilmediğine dikkat çekti. 

GENELDE TEK GEZEGEN 



KOI-351 yıldızına yakın iç kısımda Dünya benzeri kaya gezegenleri ve dış tarafta ise Jüpiter ya da Satürn gibi gaz gezegenleri olduğunu ifade etti. KOI-351 yıldızı adını NASA'nın gezegen teleskopu olan Kepler uzay teleskopundan alıyor. Yıldız, 2008-2013 yılları arasında gözlemlenmiş ve gezegenler için önem taşıyan bir yıldız adayı olarak kabul edilmişti. KOI- 351 etrafındaki 7 gezegenden 3'ü geçen son birkaç yılda keşfedilmişti. Dört gezegen ise bu araştırmayla birlikte keşfedilmiş oldu. Daha önce de "Güneş Sistemi" oluşturabilecek yıldızlar tespit edilmiş ancak onların etrafında genelde tek bir gezegen bulunabilmişti. Uzmanlar, gezegen sistemlerinin varlığının mümkün olduğunu ancak onları ortaya çıkarmanın zor olduğunu belirtiyor. Araştırma sonuçları, Astrophysical Journal'de yayımlandı.    


Deutsche Well
Blogger tarafından desteklenmektedir.