Fethullah Gülen'in kardeşleri ne iş yaparlar?
Fethullah Gülen'in kardeşleri ne iş yaparlar? |
Türkiye’nin en büyük matbaasını biliyor musunuz? Ya Kaynak Holding’i?…
Bunlar bilinmeden cemaatin dershane tepkisi anlaşılmaz. Bütünüyle “sınav sektörünün” ekonomik yönü üzerinde hiç durulmuyor. Sadece dershane konuşuluyor.
Evet, Türkiye’de 5 bine yakın dershaneye 1,5 milyon öğrenci gidiyor. Dershanelere ödenen para yılda 16.7 milyar TL.
Fem (280 dershane), Anafen (213), Körfez (126), PiAnalitik (85), Zirve (66), Maltepe (54), Sabah (21), Işık (15), Sakarya(11), Sur (8), Feza (7) gibi toplamda, 3669 dershanenin cemaate ait olduğu belirtiliyor.
Ara not: Fethullah Gülen’in İstanbul’daki ikametgahı FEM Altunize dershanesinin 5.katıydı. Dershanelerindeki 5. katları neden “kutsal” hale getirdiklerini sonra yazarım, konuyu dağıtmayayım.
Dershaneyi “öğrenin sorunu” olarak görüyorsak şu gerçeği atlamamamız gerekir: Bu yıl, YGS’ ye 1 milyon 923 bin 33 öğrenci girdi. Bunun 851 bin 131 öğrencisi ise LYS sınavına katıldı.
SBS sınavına giren öğrenci sayısı 1 milyon 127. Keza; 874 bin 551 kişi de KPSS sınavına girdi. Ve kaç sınav daha var?
Bu kadar sınavın olduğu ülkede, meselenin ekonomik yanı salt dershaneler üzerinden tartışılmamalıdır. Ne mi demek istiyorum?
Fethullah Gülen’in kardeşleri
Türkiye’nin en büyük matbaası; Çağlayan Yayın Dağıtım Basım Ambalaj San. Ve Tic. AŞ.
İzmir Gaziemir’de kurulu bu matbaada Fethullah Gülen’in kardeşleri Kudbettin Gülen ile Mesih Gülen de çalışıyor! (Matbaanın bastıkları arasında, başyazılarını Fethullah Gülen’in yazdığı Sızıntı dergisi ile İngilizce yayınlanan “Fountain” dergisi de var) Gülen ailesi matbaacılık mesleğini seviyor; Salih Gülen’in de Erzurum’da “Gülen matbaası” var.
Neyse; biz “sınav sektörüne” bakalım: Çağlayan matbaasında genellikle hangi yayınlar basılıyor; Güvender Yayınları, Anafem Yayınları, FEM Yayınları, Işık Yayınları, Körfez Yayınları, Zambak Yayınları, vs. vs…
Velilerin cebinden sadece dershanelere para akmıyor; asıl paranın nereye gittiği gözden kaçıyor: Örneğin, Çağlayan matbaasında basılan Güvender Yayınları, hangi kitapları çıkarıyor: YGS Hazırlık, LYS Hazırlık, KPSS, ALES, DGS-KPDS, YGS Çıkmış Sorular, LYS Çıkmış Sorular, 11. Sınıf…
Bunları tek kitap sanmayın; öğrenciler için her dersin (matematik, coğrafya, tarih, biyoloji vb) konu anlatımlı kitaplar var. Ayrıca, Soru Bankaları Kitabı, Deneme Kitabı, Konu Testi Kitabı, Cep Kitabı gibi yayınları var.
Milyon dolarlık sektör
Sadece bir YGS Deneme Seti Kitabı 25 lira. Bir LYS Matematik Konu Anlatımlı Kitabı 49 lira. Böyle yüzlerce-binlerce kitap var.
FEM Yayınları’ndan Anafen Yayınları’na kadar girin internete bakın; fiyatlar dudak uçuklatıyor. Örneğin, SBS sınavına girecek öğrenci, 6 dersin sadece soru bankası kitapçığını alsa, 6×20 (lira) = 120 lira vermek zorunda. Konu anlatımlı ders kitaplarının tanesi 30 lira. 6×30 (lira)180 lira. Daha yedinci sınıfta başlıyorsunuz sınava hazırlanmaya; dergi seti 50 lira!
Sadece FEM Yayınları, FEM Dergi Yayınları, FEM Okul Yayınları, Dilfem Yayınları’ndan çıkanların parasal yekunu bu satırlara sığmaz. YGS-LGS-SBS sınavına kaç öğrencinin girdiğini anımsayın.
Bunlara KPSS vs sınavlara girenleri ekleyin.
Unutmayın, dershaneye giden öğrenci 1,5 milyon ama Türkiye’de tam 16 milyon öğrenci var! Her bir kitabın-derginin yüz binlerce alıcısı var. CD’ler var, rehberlik kitapları var.
Bu yayınlara rağbet var
Bu yayınevlerinin çıkardığı kitaplar-dergiler neden çok satılıyor? Öyle ya, başka yayınevleri de var. Aslında bu soruyu, cemaat dershaneleri için de sorabiliriz: niye çok rağbet görüyor? Yanıtı aynı:
Kimilerinin iddiasına göre, kitapları hazırlayan ekip, sınavlarda çıkacak soruların benzerlerini yazma-bulma konusunda çok “maharetli”! Kimilerinin iddiasına göre ise, kitapları ve sınav sorularını hazırlayan ekip aynı çevreden! Yani cemaatten!
Bu iddialar doğru veya yanlış; fakat gerçek şu ki, bu sözler yayınların çok satılmasına neden oluyor!
İzmir’deki Çağlayan Matbaası’nın neden Türkiye’nin en büyük matbaası olduğunu anladınız mı?
Durun meselenin iktisadi boyutu bitmedi…
KAYNAK HOLDİNG
Tarih: 12 Ocak 1986.
12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra aranan Fethullah Gülen 6 yıl sonra Burdur’da yakalandı. Yayında Naci Tosun vardı.
O Naci Tosun, bugün Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı.
Kaynak Holding’in temeli; 1983 yılında Çağlayan Matbaacılık ile İzmir’de atıldı. 7 bin 336 çalışanı olan holdingin geçen yıl cirosu yaklaşık 2.000.000.000. TL (2 milyar lira) Basım faaliyetlerini Çağlayan Matbaası ile sürdüren holdingin işi sadece matbaa ile sınırlı değil.
Kaynak Holding bünyesinde bulunan Gökkuşağı Dağıtım Pazarlama; Anafen, Coşku, FEM, Değer, Dijital, Dilfem, Güvender, Körfez, Analitik, İhtiyaç, Maltepe, Zirve, Zambak, Sürat gibi yayınların dağıtım-pazarlamasını yapıyor.
Holding ayrıca: Kırtasiye işini Alfa ve NT mağazalarıyla; kağıt faaliyetlerini Kaynak Kağıt ile, eğitici oyuncak faaliyetlerini; PAL ile; okul kıyafetleri faaliyetlerini: Inspire ile; kargo faaliyetlerini Sürat Kargo ile; eğitim araçları faaliyetlerini Sürat Eğitim Araçları şirketleriyle yapıyor. Bünyesinde 24 şirket var. Ve bu sadece bir holding! Kaç holdingleri var?
Söylemem o ki; “Öğrenim sorunu” salt dershanelerin kapatılmasıyla önlenemez. Bu yayınlara da düzenleme getirmek şart. Çünkü yayınlar, parası olanla olmayan arasında büyük eşitsizlik yaratıyor. "
SONER YALÇIN