Header Ads

IŞİD lideri CIA casusu mu?




İŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi, Amerikan askerleri tarafından tutuklanıp bir süre Camp Bucca hapishanesinde bulunmuş, ama sonra serbest bırakılmıştı.

Pentagon’un resmi verilerine göre el bağdadi, Şubat-Aralık 2004 döneminde tutuklu bulunuyordu. Ancak bu resmi veriler doğru değil. Bu hapishanenin eski müdürü albay Kenneth King, el-Bağdadi’nin 2009 yılına kadar hapishanede yatmış olduğunu iddia ediyor. King’in sözlerine göre bunun ardından Bağdadi Irak yönetimine teslim edilmiş ve ırak yönetimi de onu serbest bırakmış. Ve bundan hemen sonra el-Bağdadi’nin IŞİD örgütündeki hızlı yükselişi başlamıştı.

Uzmanlar, IŞİD liderinin Amerikalılarla bir şekilde temasları sürdürdüğünü iddia ediyorlar. Suriye’li siyaset uzmanı Taleb İbrahim konuyla ilgili şunu söylüyor:

‘Buna hiç şüphem yok. Suriye ve Irak’taki krizler CIA’nın işidir. Washington bu konuda çok büyük deneyime sahip. Sovyet askerleri Afganistan’da bulunurken, Amerikalılar El Kaide örgütünün kurulmasıyla uğraşıyorlardı. Şu an da aynı senaryo tekrarlanıyor. Gelecekte belki de İran’da da aynı gelişmelere tanık olacağız’.

Rus doğu bilimci Viyaçeslav Matuzov bu görüşü paylaşıyor ve şöyle söylüyor:

‘Elde edilen veriler Al-Bağdadi’nin CIA ile alakalı olduğuna işaret ediyor. Büyük bir ihtimalle hapishanede geçirdiği yıllar içinde o, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı için çalışmaya başlamıştır. İŞİD liderinin hikayesi El Kaideci Abdulhakim Belhac’ın hikayesine çok benzer aslında. O da zamanında Amerikalılar tarafından tutuklanıp uzun zaman boyunca ABD’de hapishenede bulunuyordu. Sonra da Belhac Muammer Kaddafi yönetimine teslim edilmiş, 2010 yılında af kararı üzerine serbest bırakılmıştı. Libya devrimi başlar başlamaz adamlarıyla birlikte Kaddafi’ye karşı silaha sarılmıştı. Trablus Askeri Konseyi’nin başına geçen Belhac Trablus’un Kaddafi güçlerinden alınmasında büyük rol oynamıştı. Sonrasında da Beşar Esad’a karşı yapılan operasyonlara aktif şekilde katılmıştı. Yani Al-Bağdadi ve Belhac’ın biyografileri birbirine çok benzer. Ve onların arkasında ABD istihbaratının bulunduğu olasılığı dışlanmamalıdır’.

Uzman, Amerikan istihbaratının IŞİD ile olası ilgisinin ABD’nin Irak’a F-16 uçaklarını teslim etmekte acele etmemesinin ana nedenlerinden biri olabileceğini düşünüyor. Bu arada Amerikalılar istese kendileri de İŞİD liderlerine ulaşabilirlerdi. Bunun için sadece bölgenin üzerinde devriye gezen İHA’ların uçuş güzergâhlarında deşikliklerin yapılması gerekiyordu. Ama Pentagon’un böyle bir emri yoktur herhalde. (Rusya'nın Sesi)
Blogger tarafından desteklenmektedir.