Header Ads

"Nükleer savaş tehlikesi var."

Rusya, Avrupa Birliği, abd, ukrayna, suriye sorunu, nükleer savaş, Armagedon,


Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, uluslararası güvenliğe dair uyarılarını sürdürdü. Alman Der Spiegel dergisine röportaj veren Gorbaçov, NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin Avrupa güvenliği için tehdit oluşturduğunu söyledi, mevcut gerilimli koşulların nükleer savaş tehlikesi barındırdığını ifade etti.
Eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov, Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, "NATO'nun doğuya doğru genişlemesi, 1975 yılında Helsinki Nihai Senedi ile oluşturulan Avrupa güvenlik düzenine zarar verdi. Alınan kararlardan 180 derece  dönülmesine yol açtı. Tüm Avrupa ülkelerinin Soğuk Savaş'ın geride bırakılması için 1990 yılında imzaladığım Paris Şartı belgesinden bizi uzaklaştırdı" ifadelerini kullandı.
Rusya'nın güç birliği yapıp yeni bir güvenlik sistemi inşa edilmesini öngören tüm tekliflerinin Avrupa tarafından küstahça reddedildiğini belirten Gorbaçov, "Şimdi sonucu görüyoruz" diyerek Rusya ve Batılı ülkeler arasında yaşanan gerginliğe işaret etti.
Avrupa'da yeniden kapsamlı bir savaş ortaya çıkması ihtimalini değerlendiren Mihail Gorbaçov, geniş kapsamlı bir savaşın ihtimal dahilinde olduğunu ve gerçekleşmesi halinde nükleer savaşa dönüşme tehdidi taşıdğını söyledi.
Rusya ve Batı arasındaki güven kaybının geri dönülemez bir felaket noktasına yaklaştığını vurgulayan Sovyet lider, "Bu koşullarda taraflardan biri sinir patlaması yaşarsa, gelecek yılları göremeyiz" diye konuştu.
"AVRUPA'NIN TUTUMU KAN DAVASINI HATIRLATIYOR"
Gorbaçov, Rusya'nın G8 grubundan çıkarılmasını da uygunsuz bir adım olarak değerlendirdi, "Rusya'yı G8'den dışlamak doğru değildi. Bu kan davasını hatırlatıyor ve bizi hiçbir noktaya götürmüyor. Eğer ilişkilerimizi korumak istiyorsak, bunu yaptırımlar yoluyla sağlayamayız" dedi.
Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, daha önce de Ukrayna krizinde gerilimin azaltılamaması halinde yeni bir Soğuk Savaş başlayabileceği uyarısında bulunmuştu. (Sputnik)
Blogger tarafından desteklenmektedir.