Sümbül’ün yetiştirilmesi, sulanması, toprak ve saksının değiştirilmesine dair...
Sümbül:
Çok güzel kokan sümbül çoğu mevsimde ayakta kalan çiçekleri ve kokusuyla ünlüdür. Ayrıca soğanlı bir bitkidir.
Sümbül bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
* Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki, dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.
* Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak, bu bitkinin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz.
*Hava akımlarından kolay etkilenen sümbül bitkisi bu etkiden korunmalıdır.
Sulamada en önemli unsurlar;
-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır.
-Su, bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.
-Sulamadan sonra, bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.
-Bitkiyi sularken kullanılan kap, her sulamada aynı ölçüde olmalıdır.
-Sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılmalıdır.
-Sümbülde çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
*Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
*Sık sık saksı değiştirmek, büyük olan saksılar sümbülün gelişmesine çok büyük engellerdir.
Sümbül Bitkisinin Çoğaltılması:
*Sümbülün çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.
*Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.
*Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni sümbüller oluşturabiliriz.