Header Ads

Estetik haramdır ama... | Mehmet Fahri Sertkaya

akademi dergisi, caiz mi, estetik, haram, kepçe kulak ameliyatı, Mehmet Fahri Sertkaya, organ nakli, ilik nakli, diş sağlığı, göğüs ameliyatı


Allah'ın yarattığını beğenmeyip estetik ameliyat yaptırmak haramdır ve çok büyük günahtır ama sağlık sorunu kapsamındaki estetik cerrahi operasyonlar haram değildir.

➥ Burnunda kemik olan ya da burnunda ciddi kemik eğriliği ve şekil bozukluğu olan ve bu nedenle hem sağlık sorunu yaşayan hem de sürekli psikolojik sıkıntıda olan birinin cerrahi operasyon yaptırması caizdir. Hatta imkan bulduğunda yaptırması ve sağlığına kavuşması farzdır. Burundaki rahatsızlıkların, kulağa, boğaza, bedene özellikle beyne verdiği zarar çeşit çeşittir ve bunlardan bazıları çok ciddi zararlardır.

Kulakları kepçe olan birinin, bu gün çok düşük maliyetle, neşter vurulmadan ve vücuda zarar verilmeden bu sıkıntısını düzeltmesi mümkündür ve bu da estetik operasyon gibi değildir. Kulakların ciddi şekilde kepçe olması bir doğum kusurudur ve bunun insan psikolojisine, özellikle de çocukluk ve ilk gençlik yıllarında, olumsuz yönde büyük tesiri vardır.

Saçları döküldüğü için sürekli olarak bunun psikolojik yansımasını yaşayan bir müslümanın, özellikle de genç kız ve kadınların, kendi saçlarından aldırarak saç ektirmesi de caizdir. Saç ekim yönteminin, vücuda başka hiçbir zarar vermeyecek bir yöntem olması gerekmektedir. Bir insanın kendi vücudundan saçlar alınarak açılan/dökülen kısmı kapattırması, yaratılışı bozmak değildir. Vücuda keyfi bir müdahale de değildir. Saç dökülmesi bir rahatsızlıktır ve vücutta başkaca hastalıklar bulunduğunun da göze batan bir alametidir. Saç dökülmesi, cilt bozulması, diş eti çekilmesi gibi haller, vücudun iyi beslenemediğinin ya da aşırı yorulduğunun yani vücuda sağlanan enerjinin yetmediğinin bir alametidir. Beyin, enerji yetmediğinde ana organları korumak ve ciddi bir rahatsızlık oluşmasını önlemek için saçların, cildin ve diş etlerinin enerjisini ana organlara kaydırır.

Göğüsleri ciddi oranda, bir rahatsızlık oranında küçük ya da büyük olan bir kadının, vücuduna zarar vermeyecek ve asla yan etkisi olmayan bir yöntemle göğüslerini normal orana büyütmesi ya da küçültmesi de caizdir. Aşırı küçük göğüs, mutlu bir aile hayatı ve cinsel hayat yaşamak isteyen eşler için çok ciddi bir sorundur. Sık sık boşanmalara bile sebep olan bu rahatsızlığın ortadan kaldırılıp aile huzurunun sağlanması için bile, vücuda zararsız yöntemlerle büyütme operasyonuna izin verilebilir. Aşırı büyük, gün içinde kadının hareket kabiliyetini bile sürekli sınırlayan göğüsler de bir sağlık sorunudur, güzellik sorunu değildir.
Çene kemiğindeki bozukluklar da sağlık sorunudur ve çene kemiği öne doğru ya da yanlara doğru çıkık/eğik olup da şekil bozukluğu olanların, bu sebeple konuşmada, yemek yemede sorun yaşayanların ve de görüntünün bozukluğundan dolayı psikolojik olarak ciddi şekilde sıkıntı duyanların da estetik cerrahiden yararlanması caizdir.

Dişler de hem beden sağlığı hem de ruh sağlığı açısından çok önemlidir ve sorunlu (eğik, çürük, kırık) dişleri baştan sona yaptırmak, tedavi aşamasında haram olan bir malzeme ve teknik kullanmadıktan sonra caizdir. Lakin hiçbir kusuru, rahatsızlığı olmayan dişlerin o doğal halini beğenmeyip, sırf güzellik kaygısı ile şekillendirmeye çalışmak ve törpülemek bile caiz değildir.

Bunlar gibi benzer bütün hallerde, öncelikle müslümanın niyeti düzgün olmalıdır. Gayesi estetik ve güzellik için yaratılışı bozmak ve bedeninin hemen her yerini şekilden şekle sokmak değil, gerçekten düzeltilmesi gereken ve sağlık sorunu kapsamında olan ve de günlük hayatını, aile hayatını, psikolojisini olumsuz yönde ciddi şekilde sarsan, bozan sıkıntılarını düzeltmek olmalıdır.

Sağlığı düzeltmek niyeti ile;

Ölüden ya da diriden parça alarak (organ nakli yaparak) tedavi olmak asla caiz değildir.

Kan, ilik, yeni ölü birinden küçük deri parçaları ve göz alıp vücuduna nakil ettirmek caizdir. Organ nakli caiz değildir ama bu gibii organları nakil ettirmek caizdir.

Rahatsızlığı olan bir bedeni tedavi etmek için, sağlam bir vücudu açmak, kesmek, parçasını almak, rahatsızlık vermek de caiz değildir. Bir kişinin, başka birine (yakın akrabası ve ailesinden biri bile olsa) böbreğinin birini bile vermesi caiz değildir.

Ölüden ya da diriden el, kol, ayak, bacak, ciğer, kalp, rahim nakli de caiz değildir.

Organ naklinin hayat kurtardığı insanlık tarihinin en büyük palavralarından biridir. Organ nakli yaptıranların büyük çoğunluğu bu yaptığına pişman olmaktadır. Bir ömür boyunca, vücudunun ret ettiği yabancı organı korumak ve vücudunda iken ret edilip çürümesine mani olmak adına, aşırı ağır, bağışıklık sistemini nerede ise tamamen durduran ilaçlarla yaşamaya mahkum olurlar ve bunun neticesinde sürekli başka başka hastalıklar da, ağır ilaçların yan etkileri ile de, yaşanmaz bir hayatı yaşamaya çalışırlar.

Bu hususlarda daha fazla bilgi için bkz.
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.