Header Ads

''O gün nimetlerden muhakkak sorulacaksınız''

''O gün nimetlerden muhakkak sorulacaksınız''
''O gün nimetlerden muhakkak sorulacaksınız''


Allâhü Teâlâ'nın insanoğluna bahşettiği bütün nimetlerden kıyamet gününde sorulacaktır. Bu ni'metler, kendisiyle lezzet alınan her türlü şeydir. Hayât, sağlık ve afiyet, hattâ içilen bir yudum (tatlı ve soğuk) su dahi bunun içindedir.

Birgün Hz. Ömer: Hangi ni'metlerden sorulacağız yâ resûlallah? Hâlbuki yurtlarımızdan ve mallarımızdan çıkarıldık! demişti. Resûlullâh da (s.a.v.):

"Sizleri sıcaktan ve soğuktan koruyan evler, ağaçlar, çadırların gölgeleri ve sıcak günde su" buyurmuştur.

Resûlullâh (s.a.v.) Hz. Ebû Bekir ve Ömer ile birlikte Ebû Eyyûb Ensârî hazretlerinin evine gittiler. Hanımı Resûlullâh (s.a.v.) ve arkadaşlarını karşılarken Hz. Ebû Eyyûb de çıkageldi ve bir hurma dalı kesti. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): "Bunu bizim İçin niye kestin, meyvesinden toplasaydın ya!"buyurdu. "Yâ Resûlallah! Hurmanın hem koruğundan, hem tazesinden hem de olgunundan yemenizi arzu ettiğim için." dedi. Sonra bir oğlak kesti. Huzuruna getirdiği zaman Resûlullâh (s.a.v.) oğlaktan biraz aldı ve onu bir yufkaya sardı. Sonra 'Yâ Ebâ Eyyûb! Bunu kızım Fâtıma'ya yetiştir, zîrâ günlerden beri o böylesini tatmadı,' buyurdu. Ebû Eyyûb (r.a.) da onu Fâtıma'ya (r.anhâ) yetiştirdi. Yemeklerini yediler ve doydular.


Resûlullâh (s.a.v.) sofradaki ni'metlere bakarak "Ekmek, et, olgun, koruk ve taze hurma."buyurdu ve mübârek gözleri yaşardı. "Nefsim kudretinde olan Zât-ı Alâ'ya yemin ederim ki işte bu, sorulacağınız ni'metlerdir, Allâhü Teâlâ (meâlen) "Sonra, yemin olsun o gün o nimetlerden muhakkak sorulacaksınız." (Tekasür-8) buyurdu. Bu, işte o kıyamet günü sorulacağınız ni'metlerdir." buyurdu.

Peygamber efendimizin bu sözü ashabına ağır geldi. Bunun üzerine Resûlullâh (s.a.v.): "Böyle ni'metlere kavuşup da el sürdüğünüz vakit -bismillah- deyin. Doyduğunuz vakit de 'Elhamdülillâhillezî...' deyiniz, çünkü bununla (yani besmele ile başlanır ve sonunda dua ile hamd edilirse) o rızıktan sual olunmaz", buyurdu.
Blogger tarafından desteklenmektedir.