Header Ads

Hayrettin Karaman ne yapmaya çalışıyor?

Hayrettin Karaman ne yapmaya çalışıyor
Hayrettin Karaman ne yapmaya çalışıyor


Hayrettin Karaman, 1934 yılında Çorum’da doğdu. Yüksek İslam Enstitüsünde okudu. İslam’ın Işığında Günün Meseleleri, İslam Hukuk Tarihi, Laik Düzende Dini Yaşamak.

            Hayrettin Karaman, Merhum Ahmed Davutoğlu Hocanın talebelerindendir. İlk ismi duyulmaya başlandığı zamanlarda orta yollu idi. Mesela, dinler arası diyalog önerisini ilk defa gündeme getiren Süleyman Ateş’e ilk karşı çıkanlardan birisi de Hayrettin Karaman’dır. Lakin yıllar sonra nasıl olduysa oldu, dinler arası diyalog faaliyetlerinin öncülerinden oluverdi. Hayrettin Karaman, bu diyalog fikrini savunması hasebiyle beyan ettiği sözlere baktığımız zaman Şer’i Şerife uygunluğu pek gözükmemektedir.

“Kur’an’ın cennete gireceklerini bildirdiği Yahudi ve Hıristiyanlarla cehenneme gireceklerini bildirdiği arasında fark vardır. Allah’a şirk koşmadan Allah’ın bildirdiği dinlerine göre yaşayan ehl-i kitap cennete girecekler. Nitekim Müslümanlarda böyledir.”[1]

“Peygamberimiz: ‘Yahudi mutlaka Müslüman olsun!’ demiyor, ‘Hıristiyan mutlaka Müslüman olsun!’ demiyor. Diyor ki: ‘Yahudiler ve Hıristiyanlar tek Allah’a inansınlar, ahrete inansınlar ve kendi kitaplarında da bulunan iyiliklere göre yaşasınlar; beni de sahtekârlıkla, yalancılıkla itham etmesinler. Getirdiğim kitabın da şuradan buradan çalıntı olduğunu söylemesinler.’ Dolaysıyla; ‘Bu takdirde onlar da cennete giderler.’ demiş oluyor.’”[2]

Hayrettin Karaman böyle buyurmuş; ama bakalım Yüce Kur’an’ımız ne buyurmuş:

Devamını sadece abonelerimiz okuyabilirler. Abone iseniz devamını okumak için buraya tıklayınız. Abone olmak için buraya tıklayınız.
Blogger tarafından desteklenmektedir.