Header Ads

Yandaş medya çok kötü çuvalladı! İşte montaj raporunun gerçek yüzü

Ak parti, akp'nin gerçek yüzü, gerçek mi, haber 7, montaj mı, Recep Tayyip Erdoğan, ses kaseti, ses kaydı,

Yandaş medya çok kötü çuvalladı! İşte montaj raporunun gerçek yüzü
Haber7 internet sitesinin ses kaydı analiz raporlarının "montaj mı" sorusuna cevap vermediği ve analizi yapan kişilerin adli bilişim uzmanlığı yetkinliğine ve akreditasyonuna sahip olmadıkları ortaya çıktı.Başbakan Erdoğan ve oğlu arasında geçtiği öne sürülen konuşmaların ses kayıtlarının ABD'de uzmanlarca analiz edildiği ve montaj olduğunun anlaşıldığı iddialarının doğru olmadığı ortaya çıktı.
Haber7 sitesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'ın ses kayıtlarını ABD'de dünyaca ünlü bir laboratuvara analiz ettirdiklerini iddia etmişti. Bugün bu iddialarını ispatlamak için iki imzalı kağıt yayınladılar. Bu kağıtlardan biri Jou Production adlı bir şirkete ait ve Robin Lai adlı bir ses uzmanının imzası yer alıyor. Ancak bu şirket veya şahısla ilgili herhangi detaylı bilgiye ulaşmak mümkün değil. Çünkü araştırmalar sonucunda böyle bir isim ve imza ile ilgili bilgi bulunamıyor. Üstelik sitede yayınlanan belgenin de antetli kağıt olmadığı açıkça görünüyor.
KALEİDOSCOPE RAPORU MONTAJ DEĞİL DEMİYOR
İkinci rapor ise ABD'nin New Jersey kentinde faaliyet gösteren Kaleidoscope Sound adlı bir ses stüdyosuna ait. Haber 7'ye göre Kaleidoscope Sound adlı firmanın uzmanlarından Kyle Cassel'in raporuna göre ses kaydı montaj. Ancak Kaleidoscope Sound dün geceden bu yana kendisine yöneltilen ısrarlı sorular üzerine internet sitesinden ve resmi facebook hesabından bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Firmanın bu açıklaması Haber 7'nin bütün iddialarını çürütüyor. Zira firmanın kendi beyanına göre ses analizi yapacak adli bilişim uzmanlığı yetkinliğinde değiller.
FİRMA ADLİ BİLİŞİM KONUSUNDA YETKİN DEĞİL
Rota Haber'in haberine göre; Firma müzik kaydı, miksajı ve editasyonuyla ilgilenen ticari bir kurum olduklarını dolayısıyla adli bilişim uzmanlığı boyutunda ses analizi yapacak akreditasyona ve uzmanlığa sahip olmadıklarını ve verdikleri herhangi bir raporun bu hususta kesin delil teşkil edemeyeceğini açıkça beyan ediyor. Şirket müşterinin kendilerine bu ses kaydının baştan sona süreğen ve tek bir konuşma mı yoksa edite edilmiş birleştirilmiş bir konuşma mı olduğunu soruyor. Şirket de bu basit soruya kısaca "hayır bu baştan sona süreğen tek bir konuşma" değildir cevabını veriyor. Yani ses şirketinin verdiği rapor sadece bu soruya cevap veriyor ve detaylı bir analiz değil. Üstelik şirketin kendi beyanına göre adli bilişim konusunda rapor verecek yetkinlikte olmadıkları gibi bu ses kaydı konusunda kesin bir analiz yapmak için "Türkçe" bilen bir ses uzmanına ihtiyaç var. Üstelik ses kaydının beş farklı telefon görüşmeden derleme olduğu zaten hemen anlaşılabiliyor. 
SADECE SÜREKLİLİK VAR MI YOK MU SORUSUNA CEVAP ARANMIŞ
Yani Kaleidoscope Sound adlı firmanın ve ilk raporda bahsi edilen Robin Lai adlı ses uzmanının görüşleri bu kayıtların "montaj olup olmadığı" ile ilgili değil. Sadece baştan sonra süreklilik arz eden bir kayıt olup olmadığı konusunda. Basit bir analiz ve Türkçe bilmeyen ses uzmanları tarafından yapılan inceleme sonucunda da bunun baştan sona süreklilik arzeden bir konuşma olmadığı sonucuna varılıyor. 
Bunun da sebebi çok açık. Zira herkesin bildiği gibi söz konusu kayıt tek bir konuşmayı değil farklı zamanlarda yapılmış beş farklı telefon görüşmesini esas alıyor. Dolayısıyla Haber7'nin yayınladığı raporlar ses kaydının montaj olup olmadığı konusunda herhangi bir bilgi vermekten oldukça uzak. 
Bu ses kaydının gerçek olup olmadığı konusunda Adli Bilişim yetkinliğinde uzmanların mümkünse Türkçe bilen uzmanlar eşliğinde detaylı ses analizi yapmaları gerekiyor. 
DAKİKA DAKİKA ANALİZİN NASIL YAPILDIĞI MEÇHUL
Öte yandan Haber7'nin yayınladığı "dakika dakika analizin" ise orijinal hali yayınlanmadı. Her iki şirketin de dakika dakika analiz yayınlayıp yayınlamadığı kesin olarak bilinmiyor. Üstelik her iki firmanın açıklamasında "basit bir analiz" yapıldığı ibaresi dikkat çekiyor. Türkçe bilmedikleri için Haber7'nin iddia ettiği gibi dakika dakika analiz yapacak ve içerikte konuşulanlar hakkında sözgelimi "sümeyye Geldi mi" sözünün iki defa kes yapıştır yapıldığı konusunda bir bilgi vermiş olmaları pek olağan görünmüyor. Bu şüphe noktası da Haber7 tarafından açıklanmaya muhtaç görünüyor. 
Rotahaber olarak Kaleidoscope Sound adına Randy Crafton tarafından yapılan resmi açıklamayı birebir aynen İngilizcesi'ni ve yaptığımız tam tercümeyi yayınlıyoruz. 
İŞTE ŞİRKET TARAFINDAN VERİLEN CEVABIN YAPILAN TERCÜMESİ
"Kaleidoscope Sound
Aşağıda iliştirilmiş Kaleidoscope Sound'a ait mektuba dair sorulara verdiğimiz cevaptır:
26 Şubat 2014 tarihinde bir müşterimiz bize bir ses kaydı getirerek bunun edite edilmiş yahut süreğen bir konuşma olup olmadığı konusunda profesyonel görüşümüzü talep etmiştir. Biz kayıt, editasyon, ses miksajı ve çoğunlukla da müzik alanında hizmet veren ticari bir firmayız. Bizim adli bilişim uzmanlığı konusunda bir akreditasyonumuz yoktur. Bizim tecrübemiz ses uzmanlığı konusundadır. 
Bizim uzman personellerimizden olan Kyle Cassel bu ses kaydını incelemek için uygundu zira iş oldukça küçük boyutlu ve basit idi. Neticede ses kaydını sistemimize yükledi ve ses dalgalarını gözlemlemeye başladı. Konuşanların kim olduğu ve içeriği konusunda herhangi bir bilgisi yoktu. Sadece duyduğu ve gördüğü şey konusunda basit uzman görüşünü beyan etti. İlişikte sunulan mektubu bu gözlemin sonucunu vermektedir ve ben de sesi dinleyen biri olarak beyan edilen bilgilerin arkasındayım.
Üzerinde analiz yapmamız için bize müşterimiz tarafından verilen ses kaydının herkesin merak ettiği ve sorduğu ses kaydı ile aynı olup olmadığı konusunda kesin bir bilgimiz yok fakat Youtube'da duyduğumuz şeyle aşağı yukarı aynı gibi görünüyor. İçerikle ilgili herhangi bir fikir öne süremeyiz çünkü ne denildiği konusunda hiçbir bilgimiz yok. Bize sorulan sadece bu sesler edite edilmiş mi yoksa baştan sonra süreğen tek bir konuşma mı sorusuydu. Bu soru haricinde herhangi bir saptama yapmak için kesinlikle konuşulan dili anlayan bir uzman gerekmektedir.
Lütfen bizim verdiğimiz raporu herhangi birinin suçluluğu yahut masumiyeti ile ilgili bir delil olarak kabul etmeyiniz, biz sadece müşterinin bize sorduğu basit soruya cevap verdik. 
Saygılarımızla
Randy Crafton 
Kaleidoscope Sound"

İŞTE ŞİRKET TARAFINDAN VERİLEN CEVABIN ORİJİNAL METNİ




"Kaleidoscope Sound
A response to inquiries regarding Kaleidoscope Sounds letter attached below:
This letter is to confirm that today, February 26, 2014, we had a client come in with a recording that he wished for us to analyze to determine if, in our professional 
opinion, it had been edited, or was a continuous conversation. We are a commercial recording studio that specializes in recording, editing, and mixing audio, mostly music. We have no credentials as audio forensics specialists, just our experience as audio professionals. 
One of our staff engineers, Kyle Cassel was available to take what seemed like a small and simple project on, and he loaded the audio into our system and listened to it while observing the sound waves. He had no awareness of who the conversation was between, or what the nature of the material was. He simply rendered his opinion based on what he heard and saw. His letter (see attached) indicates the results of this, and I have listened to it as well, and stand behind his assessment.
We do not know anything about whether the recording we were given to analyze is in fact the recording which everyone is holding in question, but it does sound like what we have heard on YouTube. We do not offer any opinion as to the content, as we do not understand what is being said. We were asked if it had been edited, or was a continuous recording. In our professional opinion, it is not a continuous recording. To make any determinations beyond this would certainly require at least a native speaker.
Please do not construe this to be an indication of innocence or guilt on anyone's part; it is simply an answer to the question asked.
Sincerely,
Randy Crafton
Kaleidoscope Sound"

AŞAĞIDA ROBİN LAİ'NIN ANTETLİ OLMAYAN KAĞIDA YAZILAN RAPORU YER ALIYOR



AŞAĞIDA KYLE CASSEL'IN ANTETLİ KAĞIDA YAZILAN RAPORU YER ALIYOR


İNCELEMEYE GEREK DUYMAYACAK KADAR MONTAJ

Öte yandan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dün Başbakan Erdoğan ve oğlu arasından geçtiği ileri sürülen ses kayıtları hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ben o ses kayıtlarını ilk dinlediğimde çok açık bir montaj olduğunu hissettim. Teknik incelemeye gerek duymayacak kadar açık bir montaj" şeklinde ifadeleri Bakan Işık'ın ses kaydını incelemeye gerek duymayacak kadar neden korkuyor? soru işaretlerine neden olmuştu. 

Blogger tarafından desteklenmektedir.