ABD'nin askeri planları ve sırları Çin'in eline nasıl geçti
Çinli bir kadın, eski bir Amerikalı askeri büyüler. İki yıllık gönül macerası yüzünden eski asker, 20 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalır.
Romantik randevular, başını öyle bir döndürür ki ABD’nin askeri planları, nükleer potansiyeli, erken uyarı sistemleri ve Kuzey Kore’nin balistik füzelerine karşı savunma kalkanının konuşlandırıldığı yerler hakkındaki gizli bilgiler Çin’e gider. Bu, oldukça gerçek bir hikâye. Konuyla ilgili davaya bugün ABD Federal Mahkemesi’nde bakılıyor.
59 yaşındaki Benjamin Bishop, geçen yılın mart ayında, mahrem koşullarda değil de ABD Silahlı Kuvvetleri Pasifik Komutanlığının Honolulu’daki merkezinde yakalanmıştı. Emekli asker, Pentagon için müteahhitlik hizmetleri yapan bir şirketin çalışanı olarak bu merkeze giriş iznine sahipti. Sevgilisi, 27 yaşındaydı. Şu anda nerede olduğunu ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) bilmiyor. Öte yandan Amerikan istihbaratı, bu kızın Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti için casusluk yaptığına dair doğrudan bir kanıta sahip değil.
Çiftin yakın ilişkileri iki yıl sürdü. Çinli kadın daha önce öğrenci değişimi programı çerçevesinde ABD’yi defalarca ziyaret etmişti. Aralarındaki roman tam da bu ziyaretler sırasında başlamıştı. Çinli kadın, bir üniversiteli olarak hiç de genç olmayan bir erkekle ilişkinin nelerle bitebileceğinden haberdar olmalıydı. Ancak amacı ABD’de evlenmektiyse bu durumda emekli asker hiç de iyi bir seçenek değildi. Bu yüzden, aralarındaki aşkın ustaca yönetilmesi ihtimal dışı değil.
Pentagon iç güvenlik servisleri ise rezil oldu. Rusya Politik Araştırmalar Merkezi’nin siber güvenlikten sorumlu uzmanı Oleg Demidov, Çinlilerin Amerikan istihbaratı için baş ağrısı haline geldiğini söyledi:
“Çin diasporasının pek çok üyesi ABD’deki yüksek teknoloji korporasyonlarına ilgi göstererek bu korporasyonlar ile işbirliği yapıyor. Aralarında ABD’de geçici olarak çalışan Çin Halk Cumhuriyeti temsilcileri de var. Pek çok durumda yurtsever duygular veya memleketinden gelen ısrarlar nedeniyle casusluk veya siber casusluk olarak nitelendirilebilen faaliyetlere katılmaya cesaret ediyor. Son yıllarda ABD’de bu tür olaylar çoğaldı.”
Büyük skandal geçen yıl Çin asıllı elektronik mühendisi Steve Liu etrafında yaşanmıştı. Pentagon’un müteahhidi olan bir Amerikan firmasında çalışıyordu. Uydu ile iletişim olmadan hedefleri vuran insansız hava araçları teknolojisini çaldığı gerekçesiyle 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Bir diğer Çinli Min Suançjan, ABD’den birkaç ton karbonhidrat elyaf çıkarma girişimi yüzünden 5 yıl hapse mahkûm edildi. Elyaf, ABD’de uçak yapımında kullanılıyor. Mahkeme, Çinlinin bu ham maddenin hokey değnekleri yapımı için gerekli olduğu iddiasına inanmadı.
Bu davalar, ABD’de geniş yankı uyandırmıştı. Çin, yeniden gizli bilgileri toplamak ve sanayi teknolojilerini çalmakla suçlanmıştı. 2013 sonlarında, ABD Ulusal İstihbarat Müdür Danışmanı Theodore Morgan, her hangi bir kanıt olmadan Çin için casusluk yapmakla suçlanmıştı. Suçlama, daha önce Amerikan istihbaratının kara listesine alınan Çin telekomünikasyon şirketi Huawei için yasal olarak ücretli hizmet vermesi olayına dayanıyordu.
Rusya Bilimler Akademisi Uzak Doğu Enstitüsü Müdür Yardımcısı Andrey Ostrovskiy, bu olayın 21. yüzyılın “Cadı Avı” olduğunu söyledi. “Cadı Avı”, ABD’de geçen yüzyılın ortalarında başlamıştı ve komünist ülkelerle bağlantı olduğu sanılan herkesin lekelenmesine yol açmıştı:
“Tüm bunlar “Cadı Avı”nın devamı ve genel olarak Çin’e yönelik yaklaşımdır. ABD, Çin’e karşı ve “bizimle olmaya bize karşı” anlayışı var. Bu olaylar böyle bir anlayışının sonucudur. Ancak durum belirsiz. Bir yandan siyaset diğer yandan ekonomi. Çin, ekonomisi hızla gelişmekte olan bir ülke ve Çin’in casusluk yaptığı görüşüne katılmayan birçok ABD’li şirket Çin ile ticaretten, Çin ile iş ilişkilerinden kazanç elde ediyor.”
Kasım 2013’te casuslukla mücadele kampanyası Çin bilim adamlarını da etkilemişti. Sırları çalacaklar diye Kepler Uluslararası Konferansı’na alınmadılar. Konferansın konusu gezegenimize birlerce ışık yılı uzaklığında bulunan gezegenlerin incelenmesiydi. ABD Federal Mahkemesi tarafından onaylanan başka bir casusluk skandalı da tuhaf bir izlenim bırakmıştı. Mahkeme, Arizona Eyaletinde’ki askeri deniz üssüne yakın bir bölgeye yerleştirilmesi teklif edilen Çin yapımı yel değirmenlerinin ABD’nin ulusal güvenliği için tehlike oluşturabileceği kararını vermişti.
ABD’de bu hem gerçek hem de temelsiz casusluk skandalları, Çin sivil ve askeri teknolojiler alanlarında ABD’ye yaklaştıkça tırmanmaya devam edecek. Casusluk skandalları Çin’de de yaşanabilir. Pekin, büyük ihtimalle Washington’a simetrik bir karşılık vermeye çalışacak. (Rusya'nın Sesi)
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_03_13/Eski-ABDli-asker/