Header Ads

Para yok, ekonomi batak, yine santral satıyorlar: 14 yılda 70 milyar dolarlık özelleştirme ve 440 milyar dolarlık dış borç nereye kullanıldı?


Ak parti, akademi dergisi, akp'nin gerçek yüzü, bank asya, ekonomi, FETÖ, HES, özelleştirme, tmsf,


Hidroelektrik Santraller Satılıyor!

Satışa çıkarılan Yenice HES'in de özelleştirilmesi sonrası devlet 79 santral satmış olacak. Bu satışlardan kasaya giren meblağ ise 40 milyarı lirayı geçecek.

Kaynağa sıkışan hükumet 14 yılda 70 milyar dolarlık özelleştirme ve 440 milyar dolarlık dış borçla yetinemeyince santralleri de satışa çıkardı.

Daha önce toplam 78 santrali satan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) son olarak Yenice HES'i satışa çıkardı. Bu satış da gerçekleştiğinde toplamda 79 santral satılmış olacak. Şu ana kadar devlet santral satışlarından 38 milyar (9,6 milyar dolar + 3,6 milyar TL) gelir sağladı. 2.1 milyarlık satış sözleşme aşamasında, bu satışların onaylanması ile birlikte satış geliri 40 milyarı geçecek.

Yenice HES dahil 8 HES'in satışı için ihale hazırlığı var. Satılacak 8 HES'in kurulu gücü 282 MW. Yapılmış satışlardaki rakamlar dikkate alındığında yeni satışlardan da 1.5 milyar civarında bir gelir elde edilebilecek. Bu gerçekleştiğinde toplam satış 42 milyar lirayı bulacak.

Elektrik piyasasında dağıtım tamamen özel sektörde. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye 21 bölgeye ayrılarak dağıtım işi özelleştirilmişti. Üretimde de özel sektörün payı artıyor. 80 bin MW'a yaklaşan kurulu gücün halen yüzde 75'i özel sektöre geçmiş bulunuyor. Özel sektör hem yeni santrallar kurarak hem de özelleştirmeden devlete ait santralları alarak payını hızla yükseltiyor. 10 grup için 2012 yılında ihale açıldı, devir işlemleri Haziran 2013'te bitti.

Elektrik Üretim AŞ'ye ait santralların özelleştirme çalışmaları 2001'de başladı. 2006'da Tercan, Kuzgun, Mercan, İkizdere, Çıldır, Ataköy ve Beyköy HES'ler ile Engil Gaz Türbinleri Santrali ve Denizli Jeotermal Santrali satışa çıkarıldı. Bu 9 santralın özelleştirilmesi 2008'de tamamlandı. 2009'da 57 akarsu santrali kapsama alındı. Kurulu kapasitesi yaklaşık 140 MW olan 18 Gruptan 10'unun ihalesi 2010'da tamamlandı. Kalan 8 gruba iki grup (Kısık HES ile Berdan ve Hasanlar) daha eklendi. 10 grup için 2012'de ihale açıldı. Tüm grupların devir işlemleri Haziran 2013 itibarıyla tamamlandı.

ÖİB, daha sonra Hamitabat, Seyitömer, Kangal, Yeniköy Yatağan, Çatalağzı, Kemerköy, Orhaneli, Tunçbilek, Soma B gibi büyük termik santralların özelleştirmesini gerçekleştirdi. Arkasından Manavgat HES, Doğankent, Kürtün ve Torul HES, Karacaören 1 ve Karacaören 2, Kadıncık 1 ve Kadıncık 2, Şanlıurfa HES satışları yapıldı. Satış ilanı çıkan Yenice'nin dışında, şu sıralar ihale hazırlığı yapılan 7 santral daha var. Kepez 2, Kesikköprü, Derbent, Çamlıgöze, Seyhan 1, Seyhan 2 ve Yüreğir'in satışları gerçekleştirilecek.

TMSF de Bank Asya'nın elektrik çevrimlerini özelleştiriyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Asya Katılım Bankası AŞ mülkiyetinde bulunan Afyon-Çay ve Bilecik-Pazaryeri Doğal Gaz-Elektrik Çevrim Santrali'ni satışa çıkardı.

TMSF'nin internet sitesinde yer alan satış ilanına göre, teklifler en geç 26 Mayıs saat 15.00'e kadar bankanın genel müdürlüğüne teslim edilecek. Afyon'un Çay ilçesinde, 43 bin 460 metrekare arsa niteliğindeki tam hisseli taşınmaz üzerinde bulunan doğal gaz-elektrik çevrim santralinin makine ve teçhizatlarıyla birlikte tamamı 68 milyon lira, Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, 45 bin 433 metrekare arsa niteliğindeki tam hisseli taşınmaz üzerinde bulunan doğal gaz-elektrik çevrim santralinin makine ve teçhizatlarıyla birlikte tamamı da 57 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkarıldı. Alınan teklifler, 26 Mayıs saat 16.00'da Bank Asya'nın Ümraniye'deki Genel Müdürlüğü'nde açılacak. (Yeniçağ)
Blogger tarafından desteklenmektedir.