Header Ads

Paxil’in intihar ettirici yan etkisi gizlendi. Glaxo Smit Kline, herkesi kandırdı | Akademi Dergisi

akademi dergisi, paxil, intihar, psikiyatrinin karanlık yüzü, psikiyatri, intihar eğilimi, anksiyete, ilaç endüstrisi, prozac, yan etkiler, SSRI, video izle,

Halkı, hastaları, herkesi kandırdılar...

Bu psikiyatrik ilacın intihara mani olabileceğini söylediler ama gerçekte ilacın intihara sürüklediğini biliyorlardı. Pazarlamanın bilime karşı kazandığı bir zaferdi bu...

Seroxat... Amerika'daki adı Paxil... 1990'lı yıllarda, depresyon ve anksiyeteyi tedavi etmek üzere Prozac'a rakip olarak piyasaya sürüldüğünde, mucize ilaç olarak görülürdü. GSK daha sonra bu ilacı, stresten çekingenliğe kadar her şeye çare olarak tanıttı.

İlaç testlerinin arkasındaki sırlar

Her şey daha fazla kâr elde etmek için...

Ellerinde bu ilacın çocuklara zarar vereceğini gösteren araştırma sonuçları da vardı...

İlaç üreticisi Glaxo Smith Kline firması sahtekarlık davasıyla karşı karışıya.


ABD'de mahkemelik, bizde peynir ekmek gibi satılıyor...

ABD'de, intihar eğilimini artırdığı belirlendiği için mahkemelik olan anti depresan ilacı Seroxat, Türkiye'de en çok satan ilaçlardan.

Dünyaca ünlü ilaç devi GlaxoSmithKline büyük bir skandal ile karşı karşıya... İngiliz müfettişler firmanın, Seroxat adlı anti depresan ilacın yan etkilerini hasır altı ettiğine dair çok ciddi bulgulara ulaştı. Glaxo'nun depresyona karşı etkin bir silah olduğunu iddia ettiği Seroxat'ın kullanan kişilerde ciddi anlamda intihar eğilimi yarattığı tespit edildi. Skandalin ortaya çıkmasının ardından Time dergisinin 2002'nin kahramanları arasında gösterdiği New York Eyalet Başsavcısı Eliot Spitzer derhal şirket aleyhine dava açtı. Haberi manşetten veren İngiliz Guardian gazetesi sadece 2002 yılında Amerika'da ilacın 2 milyon adet satarak Glaxo hanesine 55 milyon dolarlık gelir bıraktığını, yan etkileri tespit edilen deney sonuçlarının kamuoyuna açıklanmadığını yazdı. Glaxo yetkilileri ise iddiaların asılsız olduğunu, ilaçla ilgili tüm deneyleri açıkladıklarını, sonucun müsbet çıkmasının ardından ilaç için lisans aldıklarını savundu.


Hastalar endişeli
 
New York savcılığının Seroxat ve Paxil adlı antidepresyon ilaçlarıyla ilgili soruşturma başlatması Türkiye'de de büyük yankı uyandırdı.

Çünkü geçen yıl en çok satılan 10 ilaçtan 4'ü depresyon ilacı ve bu ilaçlara harcanan para
200 trilyona yakın. İngiltere ve ABD'nin aksine Türkiye'de paroksetin etken maddeli Seroxat ve Paxil ilaçlar iki ayrı firma tarafından pazarlanıyor.


Her iki ilacın lisans hakkı GlaxoSmithKline adlı firmaya ait. Ancak Türkiye'de Seroxat'ı dünya ilaç devi Novartis; Paxil"i ise GlaxoSmithKline pazarlıyor.

| Vatan gazetesi, 3 Haziran 2004

Videoyu izleyin.

  

Akademi Dergisi
Blogger tarafından desteklenmektedir.